Foto: abc.net.au, CC Wikimedia.org

Zomrel Sam Panopoulos, ktorého kulinárska kreativita v podobe ananásu na pizzi rozbúrila obrovské debaty, ktoré dodnes neutíchajú.

Pizza s názvom Hawai, ktorej základnou ingredienciou je ananás, už od začiatku polarizovala spoločnosť a dodnes bojuje o svoju hrdosť medzi ostatnými typmi pizze. Aj keď si táto pizza našla veľké množstvo milovníkov, mnohí ju naopak považujú za absolútne barbarstvo. Za zrodom tohto kontroverzného jedla stojí Sam Panopoulos, ktorý žiaľ pred pár dňami poslednýkrát vydýchol.

Wikipedia/ Janine

Sam Panpoulos, Kanadaň narodený v Grécku, zomrel tento štvrtok, vo veku 83 rokov. Túto kontroverznú ingredienciu sa rozhodol prvýkrát pridať na pizzu v roku 1962 a tento nápad okamžite rozbúril veľké debaty.

Panpoulos emigroval do Kanady v roku 1954 ako 20-ročný. S jeho dvomi bratmi si otvorili niekoľko reštaurácii. V jednej z nich sa raz rozhodli pridať na pizzu ananás z konzervy.

„Spravili sme to pre zábavu. Jednoducho sme chceli skúsiť ako to bude chutiť,“ povedal začiatkom tohto roka Panpoulos pre BBC. „Práve sme začínali v tomto biznise a veľa sme experimentovali. Najskôr sme to ochutnali my, potom sme to naservírovali pár zákazníkom. Stačilo pár mesiacov a ľudia z toho šaleli, tak sme to hneď zaradili do menu.“

Táto pizza získala svoje meno „Hawaiian“ podľa značky plechovky s ananásom. Pôvodne boli súčasťou tejto pizze aj hríby, slanina a feferónky. V dnešnej dobe sa väčšinou robí len so šunkou.

Medzi tých, ktorí opovrhujú touto kombináciou patria aj mnohí uznávaní šéfkuchári ako napríklad Gordon Ramsay. Jeden fanúšik mu povedal, že by mal dovoliť „kreativitu a iniciatívu“ pri výrobe pizze. Ramsay mu odpovedal jednoduchým tweetom: „Ananás na pizzu nepatrí.“

Iný kuchár dostal objednávku, v ktorej si jedna žena objednala na svoju pizzu ananás. Prišla jej pizza, ktorá presne spĺňala objednávku až na jednu vec – a tou bol práve ananás. Na škatuli však našla 5$ a odkaz: „Nedokázal som sa donútiť dať tam ananás. Ospravedlňujem sa. Je to proste nechutné.“

No aj iné známe osobnosti, ako napríklad prezident Islandu vyjadrili svoj nesúhlas s touto kombináciou. Pri návšteve jednej strednej školy sa ho presne na toto spýtal jeden študent. Prezident Gouni Th. Johannesson prehlásil, že by mu vôbec nevadilo schváliť zákaz dávania ananásu na pizzu.

Je až komické sledovať, ako sa niektorí ľudia vedia o tejto skutočnosti hádať až do krvi. Či už máte, alebo nemáte radi pizzu Hawaii a nech je váš názor na ňu akokoľvek silný, treba uznať, že Panopoulos týmto netradičným experimentom navždy zmenil pizzu a zapísal tým svoje meno do histórie.

Pozri aj: Expert na potraviny prezradil, z ktorých jedál sa ľudia najčastejšie otrávia. Týmto pokrmom sa v záujme vášho zdravia radšej vyhýbajte

ladbible.com
Uložiť článok

Najnovšie články