zdroj: Kaufland

Rastlinného stravovania sa netreba báť, a to ani v prípade, ak patríte medzi presvedčených „mäsožrútov“. S radami od skúsených foodblogeriek sa naje rýchlo a chutne úplne každý.

Nemusíte byť práve vegetariánom alebo vegánom, aby ste si obľúbili rastlinné potraviny. Ich zaradením do jedálnička potešíte svoje trávenie, a zároveň odľahčíte našu planétu. Foodblogerky Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka a Petra Sabolová (Veggie´s Way), ktoré patria vo „veggie“ svete ku skúseným odborníčkam, vám poradia, načo si treba dať pri bezmäsitom stravovaní pozor.

Foodblogerky radia: Začínajte pomaly

zdroj: Kaufland

 „So zmenou stravy je potrebné začať postupne a pomaly“, hovorí Surová dcérka. Doprajte si dostatok času na objavenie nových chutí, hľadajte potraviny, ktoré vám budú vyhovovať a nepodceňujte ani nákup surovín, ktoré nemusia byť dostupné všade.

„Zo začiatku môžete skúšať len rôzne druhy nátierok, rastlinných mliek či jogurtov. Neskôr si otestujte, ako vám chutia iné alternatívy mäsa a čo z nich viete pripraviť vo vašej kuchyni“, dodáva skúsená vegánka. Viac rastlinných dobrôt nájdete aj v aktuálnej online ponuke od Kauflandu.

„Tak ako pri všetkom, aj pri skúšaní rastlinnej stravy platí, že sa netreba báť nových jedál, nenechať sa odradiť pri menších zlyhaniach a objavovať pestrý svet chutí“, zdôrazňuje Petra z Veggie´s Way.

Klasické recepty vo „veggie“ šate

zdroj: Kaufland

Nemusíte sa vzdávať vašich obľúbených jedál. Stačí, ak sa naučíte, ako ich vhodne nahradiť. Vajíčka poľahky zameníte za ľanové semiačka, ktoré necháte napučať vodou. Pri pečení sa odporúča použiť banán alebo jablkové pyré, chutnú praženicu si zvládnete pripraviť z tofu na cibuľke.

Veggie´s Way odporúča zameniť med za javorový a datľový sirup, maslo za kokosový olej alebo rastlinný margarín. Pokiaľ patríte k mäsožravcom či milovníkom tradičnej slovenskej kuchyne, vyskúšajte špeciality, ako je tofu burger, vegetariánsky rezeň alebo „šunkový“ nárez

 Najčastejšie chyby

  • Rastlinná strava obsahuje menej tukov a aj kalórií, preto sa človek môže cítiť rýchlejšie hladný. „Nebojte sa zväčšiť porcie, pridajte viac orieškov a zdravých tukov a nezabúdajte ani na proteíny ako tofu, tempeh či strukoviny“, radí Surová dcérka.
  • Medzi najčastejšie začiatočnícke chyby patrí vynechanie mäsa a jedenie príloh. Je to síce najjednoduchšie riešenie, no za chvíľu vás môže naháňať neovládateľná chuť na sladké v dôsledku chýbajúcich bielkovín.
  • Dajte si tiež pozor na jednotvárnosť jedál, ktoré pripravujete, aby ste nejedli stále to isté. Vo vegetariánskej a vegánskej ponuke nájdete množstvo zaujímavých alternatív, od cícerového falafelu, cez lasagne, až po chili sin carne.

 Zodpovedné nákupy

zdroj: Kaufland

Vedeli ste, že Kaufland získal minulý rok titul Rastlinný reťazec roka 2020 pre svoju širokú ponuku rastlinných alternatív mäsa a mäsových výrobkov, vrátane vlastnej značky značky K-take it veggie? Všetky výrobky K-take it veggie sú navyše klimaticky neutrálne, pretože Kaufland ich dopad na životné prostredie kompenzuje medzinárodne certifikovanými projektami.

PR článok Kaufland
Uložiť článok

Najnovšie články