Foto: Pixabay/Pixabay

Petra Sušaninová / / Now U Know
Predstava, že by došlo k tretej svetovej vojne, je skutočne desivá.

Budúcnosť však nie je možné predpovedať, a tak je lepšie pripraviť sa na všetko. Práve nad tým, ako prežiť vojnu, sa zamýšľajú aj vedci. Prišli na to, že týchto 8 potravín sa radí medzi superpotraviny, takmer vôbec sa totiž nekazia. Dôležité je najmä skladovanie.

Med

Foto: pixabay

V roku 2015 sa vedcom podarilo nájsť v jednej z egyptských hrobiek 3 000 rokov starý med a ešte stále bol jedlý. Ako je to možné? Vďaka nízkemu obsahu vody a vysokému obsahu cukru v ňom neprežijú takmer žiadne baktérie. Okrem toho, rastu baktérií bráni aj malé množstvo peroxidu vodíka. Aj keď po otvorení fľašky med mení farbu a podobu, po nahriatí nadobúda svoje predošlé vlastnosti. Aj keď spracovaný a zavretý med vydrží dlhšie, konzumovať sa dá aj roky po otvorení.

Sušené strukoviny

Foto: pixabay

Aj v tomto prípade je dôležité správne spracovanie a skladovanie a podobne ako v prípade medu, sušenie strukovín zabezpečuje, že v nich klesne hladina vody a stúpne hladina cukru, vďaka čomu sa im vyhýba pleseň aj baktérie. V suchom stave vydržia celé roky, keď sa k nim však dostane voda, je potrebné ich skonzumovať do niekoľkých mesiacov.

Sójová omáčka

Foto: pixabay

Ani sójová omáčka sa nepokazí len tak ľahko, najmä v prípade, ak je skladovaná pri správnej teplote. Vďaka vysokému obsahu soli a iným vlastnostiam sa pokazí najskôr vďaka plesni, inak vám však na polici vydrží aj roky.

Ocot

Foto: pixabay

Vzhľadom na to, že na fermentáciu octu sa využíva skupina baktérií Acetobacter, iná baktéria sa v ňom len tak ľahko neudrží. Biely ocot vydrží nezmenený v podstate neobmedzenú dobu, zatiaľ čo iné druhy octu, môžu zmeniť farbu a môžu v nich vzniknúť usadeniny. Ich kvalita sa tým však nijako nezmení.

Biela ryža

Foto: pixabay

Aj ryža potrebuje na skladovanie isté podmienky, je však konzumovateľná celých 30 rokov. Dôležitá je nízka teplota a nízka hladina kyslíka. Je pravda, že sa hovorí, že hnedá ryža je zdravšia ako biela, tá tak dlho nevydrží a ak začne zapáchať, mali by ste ju jednoznačne vyhodiť a už nekonzumovať.

Horká čokoláda

Foto: pixabay

Vďaka tomu, že čokoláda obsahuje aj mlieko, si odborníci nie sú celkom istí, ako dlho vydrží bez závad. Horká čokoláda môže vydržať aj viac ako dva roky. Ak ide o čokoládu so skutočne vysokým podielom kakaa, tá vydrží ešte dlhšie. Dôležité je opäť najmä skladovanie. Suché a chladné miesto, ideálne bez prístupu kyslíka. Priznajme si však, že v bežnej domácnosti čokoláda väčšinou nevydrží ani dva týždne.

Cukor a soľ

Foto: pixabay

Väčšina potravín s dlhou trvácnosťou má vysoký obsah soli alebo cukru, tie z nich vytiahnu vodu a zabránia množeniu baktérií. Práve preto sa cukor a soľ využívajú aj na konzervovanie potravín, ako napríklad rôznych druhov mäsa či džemov. Pokiaľ sú cukor a soľ skladované na suchom mieste a bez pridaných látok, vydržia neobmedzene dlho.

Aká najstaršia potravina sa nájde u vás? Podeľte sa s nami v komentároch.

Pozri aj: Polícia zverejnila video test výrobkov, z ktorých môžete nafúkať. Na tieto potraviny si dajte dobrý pozor

sciencealert
0
Komentovať (0)