Foto: unsplash/ Jakub Kapusnak

Pokiaľ ide o stravovanie v školských jedálňach, pokrmy neraz vyvolávajú zmiešané pocity.

Občas človek nevie, čo to vlastne má na tanieri a miestami odchádza z jedálne hladný ešte viac, ako keď prišiel. Našťastie, nájdu sa aj miesta, kde sa človek naje dosýta a chutne. Ako uvádza Independent, táto univerzita sa však rozhodla, že kvalitu jedálnička posunie na novú úroveň a zároveň tým pomôže v boji proti klimatickým zmenám.

Zníženie uhlíkovej stopy úpravou jedálnička

Klimatické zmeny už dávno nie sú len prázdnymi vyhrážkami. Slovné spojenie totiž nabralo väčšiu vážnosť, než kedykoľvek predtým a našťastie, uvedomujú si to aj také inštitúcie, akými sú univerzity. Jednou z nich je napríklad univerzita Goldsmith v Londýne, ktorá sa rozhodla, že k zníženiu uhlíkovej stopy prispeje úpravou jedálnička. Znamená to, že v rámci školy majú študenti zakázanú konzumáciu hovädzieho mäsa.

Foto: unsplash

Cieľom je uhlíková neutralita

Plánom univerzity je do roku 2025 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu, preto si študenti na výrobkoch s hovädzím mäsom nepochutia už od tohto septembra. Prečo je odstránenie hovädzích produktov efektívnym krokom v boji proti klimatickým zmenám? V časopise Science bola uverejnená štúdia, ktorá uvádza, že na 100 gramov hovädzieho mäsa sa v procese spracovania vyprodukuje 105 kilogramov skleníkových plynov. Pre porovnanie, pri spracovaní rovnakého množstva tofu sa vyprodukuje len 3,5 kilogramu skleníkových plynov.

Plastové fľaše a poháre

Tu však zmeny nekončia. Univerzita sa rozhodla, že okrem zákazu konzumácie hovädzieho mäsa na svojej pôde zavedie aj ďalšiu novinku, a to účtovanie poplatkov za používanie jednorazových plastových fliaš a pohárov. Ďalším krokom bude investícia do solárnych panelov a snaha prejsť na šetrnejšie zdroje energie.

Foto: unsplash

Recyklácia a darovanie potravín

V predošlých rokoch univerzita zaviedla niekoľko ďalších opatrení, ako je napríklad recyklácia odpadu alebo darovanie potravín, ktoré sa nepokazia, no na univerzite sa nespotrebovali. Charity obdržali z Goldsmithu potraviny raz za semester. Vďaka všetkým doterajším opatreniam sa univerzite podarilo za posledné tri roky uhlíkovú stopu znížiť o 10 percent, čo vôbec nie je málo. Aj to je totiž dôkazom toho, že univerzita a jej personál berú klimatické hrozby vážne a sú otvorené spolupráci s ďalšími organizáciami, ktoré chcú prispieť k zlepšeniu aktuálneho stavu.

Uznanie od Greenpeace

Samozrejme, snaha nezostala bez postrehov a uznanie vyjadrili mnohé organizácie, medzi inými napríklad Greenpeace UK. Ten uvádza, že univerzita Goldsmith je ukážkou toho, že práve vzdelávacie inštitúcie majú na to, aby urobili krok vpred a mysleli na budúcnosť. Ak to dokáže jedna takáto škola, ďalšie by mali nasledovať jej príklad.

independent
0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )