Foto: Instagram (danjaveget, sebestovaanna)

/ 0 / Ľuboš Belko
Rôznorodé krajiny na Zemi sú mnohokrát vyhľadávané práve pre svoj mimoriadny jedálny lístok.

Určite sa aj vám stalo, že ste zatúžili na dovolenke v Taliansku po pravej a nefalšovanej pizzi, ktorej ceste je tenké ako papier. Prípadne pri sledovaní dokumentu o oceáne vás zmohla túžba navštíviť preľudnený ázijsky trh a nechať si naservírovať čerstvé sushi. Slovenská kuchyňa sa však tiež nemusí za svoje národné skvosty hanbiť.

Keďže sme súčasťou Európy, história našich jedál siaha ďalej, ako americké burgre či hot dogy. Napriek tomu sa tiež nemôžeme pýšiť tým, že sa vyhýbame mastným a tučným jedlám, no rozhodne sa môžeme pochváliť tým, že žiadna krajina nezužitkuje zemiaky tak chutne, ako my. Poďme však pekne za radom a pozrime sa najprv na polievky.

Polievky

Demikát: Demikát je bryndzová polievka, ktorej súčasťou je sladká smotana, vajcia a samozrejme neodmysliteľná bryndza. Presný pôvod nie je známy, no v minulosti sa demikát pripravoval najmä v oblastiach, kde bol rozšírený chov oviec. Slovákovi však nie je cudzí ani demikát z kravského mlieka. Dnes by ste ho mali nájsť v každej poctivej kolibe.

Cesnačka v bochníku: Cesnačka v bochníku je veľmi obľúbeným jedlom Slovákov a dostanete ju nie len v tradične ladených reštauráciách. Ak máte po ruke žuvačky, ktoré zaženú svojskú cesnakovú vôňu, rozhodne by ste mali cesnačku zaradiť do svojho predjedla, keď najbližšie zavítate do reštaurácie. A ak sa na to nechystáte, určite si s ňou poradíte aj v pohodlí domova.

Kapustnica: Dokáže si nejaký Slovák ešte predstaviť vianoce bez kapustnice? Asi len sotva. Aj v prípade, že hovoríme o ateistovi, ktorý vianoce neuznáva ani ako kresťanský či pohanský sviatok, určite si rád dá kvalitnú domácu kapustnicu.

Zemiakové jedlá



Bryndzové halušky so slaninou: Nič tradičnejšie v spojení jedál a našej krajiny ako halušky pravdepodobne nenájdete. Tieto tatranské cestoviny sa stali súčasťou každodenného jedla už našich predkov a rozhodne by sme na ne nemali zabúdať ani my. A teraz samozrejme nehovoríme o prejavoch patriotizmu, ale o ich unikátnej chuti. Spracovať sa však halušky dajú aj na zaujímavejšie, i keď nie už tak celkom slovenské spôsoby.

Zemiakové placky: V prípade receptu na zemiakové placky, asi nenájdeme rozporuplnejší slovenský recept. Či už je to kapustnica, zemiakový šalát alebo medovníky, je jasné, že každý takéto jedlo pripravuje po svojom. Aj napriek ich jednoduchosti by ste len márne hľadali dvoch ľudí, ktorí by sa zhodli na presnom postupe receptu zemiakových placiek.

Pirohy: Súčasťou klasických rodiniek z tretieho poschodia je to, že počas nedeľňajšieho obeda si rozhodne neodpustia rezne so zemiakmi. Ak však nechcete počas posledného dňa v týždni obťažovať svojich susedov naklepávaním mäsa, pirohy by sa pre vás mohli stať skvelou alternatívou. Nie len, že ide o klasické slovenské jedlo, no aj v prípade, že ste lenivejším jedincom, nič nepokazíte ani pirohmi z polotovaru, keďže na tomto jedle sa nedá skaziť nič.

Zabíjačkové jedlá



Jaternice: Aj napriek tomu, že je to kruté, k slovenským tradíciám pre niektorých ľudí neodmysliteľne patria aj zabíjačky. Mnoho ľudí voči takejto tradícii vyjadruje kritiku, no len málokto nie je pokrytcom a odmietne jedlo ako je jaternica. Pre niekoho to bude možno šok, no tá sa zvyčajne skladá z uvarenej prasačej hlavy, pľúc a pečene, ktorými sú naplnené umyté črevá.

Tlačenka: Ak vo vás predošlý opis vzbudil chuť na jaternice, môžete sa tešiť, pretože ďalšia v poradí je tlačenka. Pre tých z vás, v ktorých sme prasačími hlavami a črevami vzbudili odpor, zrejme by ste mali presunúť rovno k dezertom. Postup produkcie tlačenky totiž nie je o nič lákavejší. Tlačenka sa taktiež vyrába z hlavy ružového prasiatka, no netreba zabúdať aj na koleno, jazyk, srdce a bravčovú kožu. Keď spolu všetko vyvarí a premieša, zmesou sa naplnia tlačenkové vrecúška.

Huspenina: A tu sa pri odpade s prasiatka tiež nezastavujeme. Huspenina sa skladá z bravčových kolien a paprčiek. Tiež nezabudnite na pliecka a bravčovú kožu. Môže to znieť nechutne, no jedno sa nám, Slovákom, musí nechať, vieme ako zúžitkovať mŕtve zviera do poslednej chrupavky.

Dezerty



Šišky: I keď šišky nájdete aj u susedov, z ktorých nemôžeme vynechať Čechov ani Poliakov, kto ich pripraví lepšie, ako babka z vidieku? Ide o pečivo z kysnutého cesta, ktoré sa pripravuje vyprážaním na oleji alebo priamo vo fritéze. Americkou obdobou našich šišiek je donut, na ktorom si s radosťou pochutnáva aj hrdina väčšiny detí z deväťdesiatych, Homer Simpson.

Plnené buchty: Keď už hovoríme o babičkiných receptoch, rozhodne nemôžeme zabudnúť na takú klasiku, akou sú plnené buchty. A ich obsahom môže byť naozaj čokoľvek. Od menej slovenského nugátu, cez lekvár až po tradičný slovenský tvaroh.

Oškvarkové pagáče: Dezerty nie sú len o koláčoch a veľkom množstve cukru. Našťastie pre tých, ktorí sladké až tak neobľubujú, slovenská kuchyňa poskytuje aj slané zákusky. Tým najdôležitejším z nich je pravdepodobne klasický pagáč, ktorý si môžete vychutnať aj ako nezdravé raňajky či lenivý olovrant.

Pozri aj: Koniec vyhadzovaniu. České reťazce musia od januára darovať nepredané jedlo charite



Komentovať (0)