Foto: Pixabay

Vyznáte sa vo víne?

Hovorí sa, že vo víne je pravda. Byť znalcom vína, to znamená roky štúdia, ale aj jeho ochutnávania a porozumenia všetkých procesov. Dnes sme si pre vás pripravili kvíz, ktorý preverí vaše znalosti o tomto lahodnom nápoji. Zvládnete ho na plný počet bodov? 

Ak vás tento kvíz zaujal, skúste aj ďalšie v našej sekcii kvízov.

Z akej krajiny pochádzajú najstaršie nálezy o výrobe vína?

Unsplash

Najstaršie dôkazy o výrobe vína pochádzajú z Gruzínska a sú staré 8-tisíc rokov.

Koľko vinohradníckych oblastí sa nachádza na Slovensku?

Pixabay

Zoznam vinohradníckych oblastí na Slovensku je rozdelený na 6 vinohradníckych oblastí, ktoré sa delia na vinohradnícke rajóny (okrem vinohradníckej oblasti Tokaj) a vinohradnícke obce.

Ktorá krajina vyprodukovala v roku 2019 najviac vína?

Pixabay

Až 47,5 milióna hektolitrov vína vyrobilo Taliansko, vďaka čomu sa umiestnilo na prvom mieste. Na druhom mieste sa nachádza Francúzsko, Čína obsadila 10. priečku.

Čo je to cibéba?

Pixabay

Cibéba je bobuľa hrozna, ktorá zoschla na koreni viniča; obsahuje 40 - 60 % hmot. cukru a spravidla býva napadnutá ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea.

Akej farby je víno tramín červený?

Pixabay

Tramín červený je starobylá muštová odroda viniča určená na výrobu bielych vín

Ako sa nazýva náuka o mikrobiológii, fyzike, chémii a technológii vína?

Pixabay

Slovo enológia pochádza z gréckeho oinos = víno + logos = náuka, slovo

Aké je to panenské víno?

Pixabay

Keď sa vysadí víno, trvá približne tri až štyri roky kým dá úrodu. Víno z prvej úrody sa nazýva panenské.

Ako sa nazýva prírodný antioxidant zastúpený najmä v červenom víne?

Pixabay

Resveratrolu sa prisudzujú liečivé účinky, aj keď nie všetky štúdie toto tvrdenie podporujú.

Čo je to rampáš?

Pixabay

Rampáš je prekvasený burčiak, ktorý obsahuje vyššie percento alkoholu.

Ako sa volá táto metóda otvárania šumivého vína?

Frank van Mierlo/Wikimedia

Sabráž je technika otvárania fliaš šumivého vína šabľou. Tento neobvyklý spôsob sa používa pri slávnostných príležitostiach. V podstate ide o useknutie konca hrdla fľaše šabľou. Seknutie šabľou je prevedené pohybom ostria šable po šve fľaše k miestu spoja hrdla s prstencom fľaše pod zátkou.

0
Uložiť článok
Komentovať