/ 0 / Lucia Mužlová
Možno ste už počuli o ghee masle, ktoré má pôvod v Indii a je dôležitou súčasťou ázijskej kuchyne už po stáročia. Výhodou je, že je...

Možno ste už počuli o ghee masle, ktoré má pôvod v Indii a je dôležitou súčasťou ázijskej kuchyne už po stáročia. Výhodou je, že je zdravšie ako klasické maslo, neobsahuje žiadne cukry a je vhodnou alternatívou pre tých, ktorí trpia intoleranciou na laktózu. Takéto maslo si môžete zakúpiť v obchodoch so zdravou výživou, alebo si ho jednoducho pripravte doma.

Slovo „ghee“ v preklad znamená niečo ako posypať, alebo nasypať. Celý proces výroby spočíva v tom, že sa tuk oddelí od mliečnej sušiny a vody. Stačí maslo len roztopiť a po čase budete vidieť ako sa tuk oddeľuje a mliečna sušina usádza na spodku. Po celom procese je ghee maslo sýtej žltej farby a má olejovitú konzistenciu. Keď však vychladne, je krásne krémové.

ghee1
medicaldaily.com

Prečo by ste ho teda mali začleniť do svojho jedálnička? Hlavne kvôli tomu, že má mnoho výhod a je to zdravšia forma klasického masla. Ghee maslo je bohaté na vitamíny A, D, E, ktoré sú v tuku. Maslo sa vám len tak ľahko nepokazí a vydrží v chladničke aj dva mesiace. Je prospešné aj pre črevné baktérie a posilňuje imunitný systém, podporuje mozog a zabezpečuje zdravý rast kostí. Taktiež je to dobrý pomocník pri chudnutí, rovnako ako kokosový olej, o ktorom sme vám už písali. Ghee maslo navyše môžete použiť pri varení aj pečení.

Postup prípravy:

Do hrnca si dáme maslo nakrájané na kocky a postupne ho rozpúšťame.

ghee3
abeautifulplate.com

Na začiatku môžeme mať plameň vyšší, no asi po 5 minútach ho znížime tak, aby maslo stále bublalo.

ghee4
abeautifulplate.com

Pokračovanie na ďalšej strane…


Komentovať (0)