/ 0 / Lucia Mužlová
Uvariť vajíčka dokonale, alebo teda, čo najideálnejšie, je ťažšie ako sa zdá. Niekedy sa nám nepodaria žĺtky, pretože sú príliš suché, inokedy je zas...

Uvariť vajíčka dokonale, alebo teda, čo najideálnejšie, je ťažšie ako sa zdá. Niekedy sa nám nepodaria žĺtky, pretože sú príliš suché, inokedy je zas problém v bielkoch, pretože nemajú tú správnu konzistenciu a škrupina sa všade lepí. Všetky tieto problémy sa dejú z jediného dôvodu. Vajíčko sa skladá z dvoch akoby samostatných celkov. Ak by ste chceli dokonale uvarené vajíčko, museli by ste žĺtok a bielok variť zvlášť. Správna teplota pri bielku je približne 82°C a pri žĺtku je to 77°C.

vajicko2
pingminghealth.com

Americký šéfkuchár J. Kenji López-Alt sa rozhodol obrátiť na vedu. Chcel nájsť najlepší spôsob, ako uvariť tie najdokonalejšie vajíčka. Do hrnca s vriacou vodou naraz vložil viacero vajíčok a niekoľko kociek ľadu, aby udržal nižšiu teplotu. Každých 30 sekúnd potom vyberal jedno vajíčko a kontroloval jeho konzistenciu.

Tu sú výsledky, na ktoré prišiel.

vajicka
brightside.me

Ak si tento obrázok uchováte, verím, že do budúcna nebudete mať problém pripraviť vajíčka na rôzne spôsoby. Aké máte vajíčka radi vy? Už sa vám niekedy stalo, že ste naoko túto takmer nepokaziteľnú činnosť skazili? Ja mám jeden skvelý príbeh, keď sa na varené vajíčko zabudlo a skončilo to upratovaním celej kuchyne. Verte, či nie, to vajíčko bolo ešte aj v šuplíkoch.


Komentovať (0)