Niekedy je nájsť správneho partnera neuveriteľne ťažké.

Čo sa už dá robiť, keď máte spoločnú domácnosť, rodinu, deti a zrazu zistíte, že vaša dôvera sa začína naštrbovať? Možno problém vznikol práve vtedy, keď váš partner začal manipulovať vašimi emóciami.

Článok pokračuje pod videom ↓
2
mariafsarango.wordpress.com

Podľa psychológov si ľudia vyberajú nesprávnych partnerov hlavne v dôsledku nedostatočnej úcty k sebe samým. Čo je však na tom najhoršie je fakt, že nesprávnosť našej voľby vychádza najavo až po niekoľkých rokoch spolužitia. Partneri, ktorí nás emočne zneužívajú a degradujú v tých najbežnejších každodenných situáciách, môžu byť prvým krokom k rozpadu vzťahu, prípadne k vzťahu bez lásky. Na to, aby ste zistili, že vás partner emočne manipuluje nemusíte mať doma žiadneho despotu. Úplne stačí, ak je váš partner dostatočne dominantný na to, aby si vždy presadil svoje. Nemusíte sa báť, takýchto dvojíc sú na svete milióny a problém emočného manipulátora sa dá vyriešiť pomerne jednoducho – láskou, trpezlivosťou, porozumením ale predovšetkým otvorenosťou v komunikácii.

Partner hádže vinu na vás

Túto tendenciu majú vo svete predovšetkým muži, no nevyhýba sa ani ženám. Ak váš partner odmieta akékoľvek pochybenia o tom, že zabudol zapnúť umývačku riadu, alebo vyniesť smeti a vinu sa pokúša hodiť na vás, je čas hodiť reč. V skutočnosti sám o sebe veľmi pochybuje a má problémy so sebadôverou. Preto poukazuje na vašu neschopnosť a búra tým vašu vzájomnú dôveru. Skúste mu pomôcť, pohovoriť si, alebo sa s ním aspoň nedohadovať o tom, kto má pravdu. Pomôžte mu radšej získať stratenú sebadôveru a snažte sa spoločne nájsť dôvod partnerovho problému.

pexels.com

Degraduje vás a ponižuje

Toto je o niečo horší prípad, pretože ak vás partner degraduje a ponižuje (a je jedno, či je to v spoločnosti alebo v súkromí), môžete mať do činenia s rozvíjajúcou sa psychickou poruchou. Tá môže prísť tak s vekom, ako s okolnosťami. Opäť však tento problém vzniká z nedostatočnej sebadôvery a neistoty, ktorá ich tlačí k tomu, aby ľudia v ich okolí boli ešte nižšie než je postihnutý sám.  Nenechajte si však takýmito ľuďmi zničiť vašu vlastnú sebadôveru. Bojujte s nimi a keď je to už naozaj v zlom štádiu, skúste spoločne zájsť k odborníkovi.

3
yahoo.com

Ich vlastné neúspechy nikdy nie sú ich zapríčinením

Keď sa im nedarí v práci, je to vina niekoho iného. Keď nefunguje čosi v domácnosti, je to zasa vaša vina. Keď majú deti štvorku z matematiky, stala sa chyba v ich mozgu a nie v tom, že by sa im rodičia nevenovali. Ak sa ocitli vo väzení, bola to nespravodlivosť. Ak zapríčinili nehodu na ceste, aj napriek jasným dôkazom, všetko je to manipulácia a nadržiavanie policajtov druhej strane… Čo s nimi? V prvom rade takýto emoční manipulátori potrebujú poriadnu facku od života, ktorá ich položí na kolená. V druhom rade potrebujú práve v tej chvíli niekoho, kto im zo zeme pomôže späť na nohy.

thedailybeast.com

Zneužívajú vedomie, že druhí ľudia sú slabší než oni

Svoje okolie sa snažia manipulovať a ovplyvňovať nanucovaním svojich názorov. Ak sa vás váš partner snaží odpútať od vašej rodiny, je to preto, že sa sám necíti istý a bojí sa, že o vás príde. Emoční manipulátori sú spravidla pevne naviazaní na určité objekty – rodinu, partnera, deti, kolegov, a pod.

pexels.com

Emoční manipulátori sú ľudia, ktorí potrebujú pomoc. V tom najhoršom štádiu odbornú, no tá neraz nebýva potrebná, ak sa vo vzťahu ľudia rozprávajú a sú voči sebe otvorení. Ak s partnerom komunikovať odmietate – chápeme. Vzťah vás v dôsledku takýchto situácii zmení. No potom vedzte aj to, že to bude už len horšie. Ak chcete váš vzťah zachrániť, jednoducho dávajte zo seba viac, no vyžadujte to aj od vášho partnera manipulátora. Uvidíte, že vašu pomoc časom prijme a bude za ňu vďačný.

Pozri aj: VEDCI DOKÁZALI, ŽE „EMOČNÁ OPICA“ SKUTOČNE EXISTUJE. CÍTITE SA PRI NEJ PODOBNE, AKO PO PREHÝRENEJ NOCI

babskeveci.sk (Monika), higherperspectives.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov