Pozrite si, čomu všetkému by ste sa mali vyhnúť, ak chcete žiť vskutku spokojný a šťastný život.

Je zrejmé, že všetci sme schopní svojím správaním znechutiť a znepríjemniť náladu ľuďom v našom blízkom okolí. Všetci máme totiž v sebe zabudované aj negatívne pocity. Otázka je, či ich vieme ovplyvniť. Čoho by sme sa teda mali vyvarovať? Vďaka nasledujúcim krokom vylepšíte svoj život aj vy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Závidieť niekomu niečo

Byť závistlivým alebo žiarlivým sa nevypláca. Ak závidíte, dávate najavo len to, že sa viac zaujímate o iných ako o seba. Je potrebné s tým prestať a zamerať sa na váš život, vašu cestu. Nesledujte cestu iných. Nie je to súťaž medzi vami a niekým iným, je to súťaž len medzi vami a vami. Ak sa ale chcete naďalej s niekým porovnávať, skúste sa porovnať s tým, kým ste boli včera.

sensationalshift.com
sensationalshift.com

Brať všetko príliš osobne

Určite sa vám už stalo, že ste boli otrávení zo správania svojich známych, ktorí si neustále myslia, že všetko zlé sa deje iba im. Ste takí aj vy? Viete, každý si raz prejde v živote aj nepríjemnými situáciami. Otázka ale je, ako sa na riešenie problému viete pozrieť vy. Viete sa od týchto problémov odosobniť?

Robiť vždy zo seba obeť

Súvisiac s predošlou jedovatou reakciou, robiť zo seba vždy chúďatko tiež nie je pre ostatných veľmi príjemné. Ak sa prestanete opúšťať, sťažovať a odmietať vidieť samých seba ako beznádejné chúďatká, zistíte, že ste silnejší ako ste si mysleli. Kľúčom je ale zmieriť sa s realitou.

Hromadenie bolesti a strát

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré sa musíme naučiť je nechať veci ísť. Či je to strata, bolesť, láska, či čokoľvek iné. Zmena, samozrejme, nie je nikdy úplne jednoduchá, ale mnohokrát je práve schopnosť nechať veci ísť tým najjednoduchším spôsobom dostať sa na náš chodník k lepšej budúcnosti.

mensxp.com
mensxp.com

Posadnutosť negatívnym myslením

Ak spomíname schopnosť nechať veci plynúť, medzi nami sa nachádzajú aj takí, ktorí odmietajú opustiť svoje negatívne myslenie. Títo dookola hovoria o svojich neúspechoch, prípadne o tom, čo zlé sa stalo, deje, čo sa môže stať, ako veľmi trpeli, prípadne ako je život neférový. Takíto ľudia úplne odmietajú vidieť pozitívne stránky života, čím sa uberajú o krásne zážitky. Pesimizmus je jedna vec, ale zaseknúť sa a mať kompletne negatívne psychické rozpoloženie je niečo, čo určite vieme zmeniť.

Nedostatok emocionálnej sebakontroly

Poznáte takých ľudí – výbuch hnevu, prípadný plač pri akomkoľvek malom probléme. Zbytočný krik v potravinách, kvôli priam zanedbateľnej chybičke, ktorú zamestnanec urobil. Ak ste sa našli v tejto charakteristike, pravdepodobne budete potrebovať aj pomoc blízkeho, aby vás z toho dostal.

linkedin.com
linkedin.com

Robenie predčasných povrchných úsudkov o druhých ľuďoch

Prirodzenou ľudskou vlastnosťou je aj súdiť druhých podľa obalu, čím si robíme zbytočnú karmu. Každému z nás sa to už určite stalo, avšak pozrime sa na problém z opačného uhla pohľadu. Páčilo by sa vám, keby vás niekto bezdôvodne súdil len podľa toho, čo prezentujete svojím ,,obalom“?

Krutosť, prípadne nedostatok súcitu a empatie

Tento úkaz nás obklopuje každý deň. Pozrite si správy, prečítajte bulvár. Všade samé bezcitné urážky. Toto škodenie iným ale v skutočnosti škodí aj vám. Hľadajte preto v sebe aspoň trochu empatie.

Podvádzanie a narúšanie morálnych zábran iba preto, lebo môžete

Podvádzanie je vaša voľba, nie chyba a už vôbec nie výhovorka! Ak sa rozhodnete podvádzať a darí sa vám to, nemyslite si, že človek, ktorého ste zradili je blázon, práve naopak, je to človek, ktorý vám veril viac, ako ste si kedykoľvek zaslúžili. Nemali by ste robiť nemorálne veci len preto, že smiete a nikto a nič vám ich nezakazuje. Nepodvádzajte. Buďte čestní k iným a hlavne sami k sebe.

soc.ucsb.edu
soc.ucsb.edu

Skrývanie vašej osobnosti

Nehrajte sa na nikoho iného, každý z nás je predsa unikátne stvorenie, bez ohľadu na pohlavie, sexuálnu orientáciu, rasu, či vek. Ak predstierate, že ste niekým iným, klamete iných a aj sami seba. Nemeňte to, kým naozaj ste. Užívajte si to, že ste iní.

Neustále presviedčanie o tom, že ste naj

Muži a ženy, ktorí stále potrebujú presviedčať okolie o tom, čo dokázali, sú mimoriadne otravní a vyčerpávajú nás. To, ako prezentujete svoj neustály úspech môže niekedy ponížiť ľudí okolo vás. Vyvarujte sa toho, vám by to tiež nebolo príjemné. Svet sa netočí len okolo toho, ako bude váš úspech ospevovať verejnosť.

Byť zarytý perfekcionista

Nič nie je dokonalé. Ani váš domov, ani vaše auto a, čuduj sa svete, ani ľudia okolo. Dokonalými sa stávajú práve vďaka svojej nedokonalosti. Nechajte už ten perfekcionizmus ísť, stotožnite sa s chybami, ktoré život prináša a začnete žiť!

cnn.com
cnn.com

Pozri aj: 3 ZÁKLADNÉ KROKY, KTORÉ MUSÍŠ ZAČAŤ ROBIŤ, ABY SI SA STAL ÚŽASNÝM ČLOVEKOM

interez.sk, (Romana Dorotovičová), marcandangel
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov