Foto: Pixabay

Ceny tabakových výrobkoch idú hore kvôli zvyšovaniu spotrebnej dani.

Denník Pravda upozornil, že vďaka novej dani pôjdu ceny tabakových výrobkov opäť hore. Možno vám práve ďalšie zdražovanie pomôže v skoncovaní s týmto neduhom.

„Od 1. februára opäť zdražujú cigarety, cigary, ako aj bezdymové alternatívy ako žuvacie tabaky či elektronické “zahrievacie” zariadenia. Hoci ministerstvo avizuje priemerné zdraženie o zhruba 20 centov, predajcovia už hovoria o navýšení ceny priemerne o 30 centov za krabičku,“ informoval v článku Denník Pravda.

Zdražovanie touto sumou ešte nekončí

To by však nemalo byť konečné zdražovanie. O niekoľko centov by mali narásť ceny niektorých tabakových výrobkov aj v roku 2023. Dôvodom zdražovania je zvyšovanie spotrebnej dane tabakových výrobkov, ktoré je súčasťou dlhodobého plánu pre roky 2022 a 2023.

Foto: Pixabay

Konečná suma je ale na výrobcoch tabakových výrobkov. Podľa odhadov Ľubomíra Baču, generálneho riaditeľa spoločnosti GGT, ktorá je najväčším distribútorom cigariet a tabakových výrobkov na Slovensku, by cigarety mali zdražieť až o 30 centov. O ostatných tabakových výrobkoch informácie ešte nemajú.

Pravda priniesla aj zaujímavý prehľad vývoja cien. Kým v roku 2017 bola cena krabičky najpredávanejšej kategórie 3,20 €, v rokoch 2019 a 2020 to bolo 3,40 €. Vlani stála krabička už 3,90 . Podľa najnovších odhadov by to mohlo byť rozmedzí 4,10 až 4,30 €.

Uložiť článok

Najnovšie články