Karel Gott v Bratislave (2010), Foto: Archív TASR (Pavel Neubauer)

Vo veku 80 rokov zomrel legendárny spevák Karel Gott.

V Česku a na Slovensku niet človeka, ktorý by jeho meno nepoznal. Kým pre staršie generácie ostáva najpopulárnejším spevákom, pre mladších legenda, o ktorej počúvali najmä od svojich rodičov a starých rodičov. Zomrel Karel Gott, najväčšia československá legenda populárnej hudby.

Narodil sa v Plzni len tri mesiace pred začiatkom druhej svetovej vojny do už v tom čase okupovaného protektorátu. V mladosti sníval o maľovaní, na výtvarnícku školu v Prahe sa však nedostal. Namiesto toho sa vyučil za elektrikára. Práve v tom čase sa začal venovať aj spevu a hudbe. Písali sa 50. roky a rodila sa najväčšia hudobná hviezda Československa.

Karel Gott v roku 1968, Foto: Archív TASR (Magda Borodáčová)

Z elektrikára spevák

V druhej polovici 50. rokoch už Karel Gott vystupoval ako amatérsky spevák najmä v kaviarňach. Zlomový bol rok 1958, kedy sa prihlásil do speváckej súťaže „Hledáme nové talenty“, ktorú sa mu podarilo aj vyhrať. Prišli nové ponuky, väčší počet vystúpení a s tým spojené problémy s prácou v spoločnosti ČKD. V roku 1960 sa preto rozhodol odísť zo zamestnania, prihlásiť sa na štátne konzervatórium v Prahe a naplno sa venovať spevu.

Začiatok 60. rokov znamenal pre Karla Gotta získanie československej popularity. Mohlo za to najmä angažmá v pražskom divadle Semafor a pieseň Oči sněhem zaváté. Práve s ňou Karel Gott ovládol československé hitparády. Pieseň sa stala hitom roka a Gottovi nasledujúci rok pomohla k získaniu prvého Slávika. Za celú kariéru toto ocenenie (československé, neskôr české) vyhral ešte 41-krát.

Vznik a najlepšie roky legendy

V druhej polovici 60. rokov bol už Karel Gott známy v Európe aj v zámorí. Pôsobil v USA, Kanade, východnej aj západnej Európe. Medzinárodnú kariéru však naštartovala až súťaž Eurovision Song Contest, kde v roku 1968 s piesňou Tausend Fenster prezentoval Rakúsko. V rovnakom roku napísal pre Gotta Karel Svoboda aj jeho najväčší hit.

Lady Carneval bola preložená do 13 svetových jazykov a Karel Gott ju odspieval vo viac ako 60 krajinách sveta. Nasledujúce desaťročie vystupoval Gott po celej Európe, koncerty v Československu bývali spravidla vypredané a na konte mu pribúdali ďalšie a ďalšie ocenenia.

Napriek tomu môžeme za zlatú éru považovať roky osemdesiate a začiatok tých deväťdesiatych. Niesli sa v podobe veľkých koncertov vo všetkých kútoch Sovietskeho zväzu, Európy, veľkej popularite v Nemecku, ale aj vystúpeniami v USA či ázijských krajinách. Kariéru speváka dopĺňa aj účinkovanie v celovečerných filmoch, ktoré vyvrcholí začiatkom 90. rokoch dnes už kultovou komédiou Dědictví aneb Kurvahošigutntág.

V roku 1990 sa rozhodol ukončiť svoju spevácku kariéru a pri tejto príležitosti zorganizoval obrovské turné naprieč domácou scénou aj susedným Nemeckom. Na hudobnej scéne sa však nakoniec rozhodol zotrvať. V nasledujúcich desaťročiach bez akýchkoľvek problémov vypredával haly v Prahe, Brne, Bratislave aj v Košiciach. Turné naplánované na roky 2019-2020 bolo nakoniec zrušené. Vo vysokom veku lekári Gottovi diagnostikovali akútnu leukémiu.

Karel Gott na festivale Topfest, Foto: Archív TASR (Branislav Račko)

Ocenenia a úspechy

Gott je držiteľom 22 československých a 20 českých Zlatých slávikov, vlastní viac ako 60 zlatých platní, sedem diamantových platní, nahral približne 2600 pesničiek, ktoré vydal na takmer 300 sólových albumoch.

Je legendou medzinárodných rozmerov a priekopníkom populárnej hudby v Československu, za čo si vyslúžil tituly zaslúžilého umelca a neskôr aj národného umelca, v tom čase najvyššie umelecké ocenenie, ktoré ako spevák populárnej hudby získal ako prvý v histórii. Zapísaný je aj v Guinessovej knihe rekordov ako spevák s najširším repertoárom.

Karel Gott v roku 1968, Foto: Archív TASR (Magda Borodáčová)

Posledné roky československú legendu sprevádzali viaceré vážne zdravotné problémy. Len začiatkom septembra spevák oznámil, že sa lieči na akútnu leukémiu, ktorá sa mu nakoniec stala aj osudnou.

„S najhlbším zármutkom v srdci oznamujem, že nás včera (v utorok) krátko pred polnocou po ťažkej a dlhej chorobe opustil môj milovaný manžel Karel Gott. Odišiel doma, v tichom spánku, v kruhu svojej rodiny,“ uviedla podľa spravodajskej televízie ČT24 spevákova manželka Ivana Gottová.

Uložiť článok

Najnovšie články