búrka

Foto: Unsplash.com

Búrky prerušia cez víkend vlnu extrémneho tepla.

Mimoriadne vysoké teploty momentálne panujú nielen na západe Európy ale aj na západe Slovenska. Východ je oblačný a chladnejší, no aj tu sa do piatku oteplí. Cez víkend dorazia búrky, ktoré horúčavy prerušia.

Piatok bude ešte extrémny

Meteorológovia varujú pred vysokými teplotami najmä na západe Slovenska. V piatok môže byť na niektorých miestach do 35 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

Výstrahy sa týkajú Bratislavského, Trnavského a časti Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ uvádza SHMÚ.

Cez víkend nás čaká zmena

Cez víkend nás čaká zmena v počasí. Zatiaľ čo doteraz nás ovplyvňovalo anticyklonálne a stabilnejšie počasie, už cez víkend k nám dorazia búrky.

Počas soboty k nám začne od juhu až juhozápadu po prednej strane rozsiahlej brázdy nízkeho tlaku vzduchu prúdiť teplý a vlhký vzduch.

Už v sobotu očakávame najmä na západe a juhu Slovenska prehánky alebo búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne.

Počas víkendu by sa predbežne malo blýskať najmä na západnom a strednom Slovensku, východ by mal byť o niečo suchší.

Víkend je pre predpoveď búrok ešte relatívne ďaleko a preto nemá momentálne zmysel hovoriť o tom, v ktorom okrese či kraji sa búrky vyskytnú. Informáciu budeme aktualizovať.

Viac správ o počasí nájdete na imeteo.sk
Uložiť článok

Najnovšie články