Foto: youtube.com

Mľaskanie, šepkanie či oblizovanie mikrofónu. Ak o tejto technike upokojovania počujete prvýkrát, môže sa vám zdať trochu... divná.

A vaše znepokojenie je úplne namieste, avšak táto technika má aj svoje „oficiálne“ označenie, ktoré znie ASMR a jej popularita neustále rastie. ASMR je skratkou pre Autonomous Sensory Meridian Response, teda Autonómna reakcia vyvrcholenia zmyslov. V podstate hovoríme o orgazme, ktorý nemá sexuálny charakter, avšak uspokojí vaše zmysly. Najlepšie funguje za použitia slúchadiel a ide o prepojenie zvuku a vibrácii, ktoré nás ľudí, z nejakého prazvláštneho dôvodu, privádza do šialenstva. Samozrejme v tom najpozitívnejšom slova zmysle.

Článok pokračuje pod videom ↓

Psychológovia sa pozreli na vedeckú stránku tejto uspokojovacej techniky a výsledky ich poriadne prekvapili. Nielen, že pri uplatení ASMR klesá hladina stresu a smútku, ale dokonca klesá aj srdcový tep. Väčšina ľudí opisuje ASMR, ako chvenie, ktoré sa začína na vrchu hlavy a príjemne prechádza cez temeno do krku. Typickým sprievodným znakom sú aj zimomriavky. Táto technika však nezaberá na každého, pokiaľ chcete vyskúšať či ste medzi malou skupinkou „vyvolených,“ môžete tak urobiť vďaka tomuto videu.

Napriek tomu, že popularita ASMR neustále rastie vďaka sieťam, ako Reddit alebo Youtube, vedou bola dlho opomínaná. Spomalenie srdcového tepu je však jedným zo znakov cielenej relaxácie, čo znamená, že táto technika je skutočne účinná. Vedci z univerzity v Sheffielde testovali na dobrovoľníkoch dva typy videí. Tie, ktoré disponovali ASMR atribútmi a tie ktoré naopak nie. Polovica zo zúčastnených uviedla, že ASMR vyvrcholenie zažili.

Výsledky preukázali, že jednotlivci, ktorí k tomuto takzvanému vyvrcholeniu dospeli, mali znížený tep v priemere o 3,14 úderov za minútu. Úspešní jednotlivci tiež zaznamenali pozitívne emócie, ako duševný pokoj a sociálne prepojenie, ktoré sa veľmi nelíšia od výsledkov iných upokojujúcich techník. Štúdia tak dokázala, že skutočne ide o relaxačnú techniku s efektívnymi účinkami, avšak len u ľudí, ktorým sa podarí požadovaný pocit docieliť. A čo vy, podarilo sa?

Pozri aj: Žije v džungli nahá a v súlade s prírodou. Vegánka odmietla žiť tak, ako jej diktuje spoločnosť a až teraz je skutočne šťastná

iflscience.com
Uložiť článok

Najnovšie články