Ilu: Solvemymaths / Twitter

Matematika je veda, ktorá spôsobuje mnohým ľuďom zásadné problémy.

Pravdou ale je, že všetci sme sa s ňou s väčšou či menšou úspešnosťou v škole popasovali, a tak by sme aspoň základy mali poznať. Ale je to skutočne tak? Matematik Ed Southall sa rozhodol, že otestuje vedomosti svojich followerov na sociálnej sieti Twitter.  

Článok pokračuje pod videom ↓

A zistil, že mnohí ľudia majú problém vyriešiť tento pomerne jednoduchý matematický problém. Dokážete vypočítať, akú plochu obrázka zaberá ružový trojuholník?

Mnohí sa okamžite vzdali a výpočet ani nerealizovali. No našli sa aj takí, ktorí sa pracne k riešeniu prepracovali a vypočítali ho správne. A samozrejme sa našli aj takí, ktorým stačil letmý pohľad na obrázok a riešenie vypočítali takpovediac z hlavy. Ako ste na tom vy?

Ak si myslíte, že už viete správnu odpoveď, porovnajte si ju s týmto riešením:

Povedzme si, že strany celého štvorca, a teda aj základňa ružového trojuholníka, má veľkosť 1. Z obrázka je zrejmé, že ružový trojuholník je s trojuholníkom oproti, podobný. Majú rovnaké uhly a základňa ružového trojuholníka je polovica toho druhého. To znamená, že má aj polovičnú výšku. Z toho vyplýva, že výška menšieho trojuholníka je 1/3 a výška ružového trojuholníka sú 2/3.

Zo základnej školy vieme, že vzorec na výpočet obsahu trojuholníka je strana trojuholníka krát výška na danú stranu a to celé vydelené dvomi. To znamená jednoduchý výpočet: 1/2 x 1 x 2/3 = 1/3


Ak aj vám vyšla 1/3, gratulujeme vám, počítali ste správne.

Pozri aj: Hádanka o dvoch klamároch: Skúste prísť na to, aká je pravdepodobnosť, že títo politici hovoria pravdu

sciencealert.com

 

Uložiť článok

Najnovšie články