Foto: Flickr (Dave Fayram)

V posledných dňoch sa vám mohlo poľahky stať, že ste mali vyšší elektrický náboj.

Pokiaľ sa vám stalo, že vás kopli dvere na aute, vaše kľúče alebo kamarát, od ktorého by ste to skutočne nečakali, dôvod je jasný − statická elektrina. Prečo? Za všetko môže počasie. V priebehu minulého týždňa nás zasiahol silný vietor zo severovýchodu, ktorý spôsobil mnoho nepríjemností. Počnúc popraskanými perami, cez sneženie v Ríme až po náboj statickou elektrinou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Statická elektrina je jav, pri ktorom sa nazhromaždí elektrický náboj na povrchu rôznych telies a následne sa odovzdáva vzájomným dotykom. Klasický spôsob ak tento jav vyvolať, je šúchanie nafúknutého balónu o vrch hlavy. Z opačného konca ho môžete vyvolať šúchaním nôh v ponožkách o koberec. Prečo ste však boli v posledných dňoch neustále nabití statickou elektrinou, aj keď ste nič z toho nerobili?

Static electricity

Elektrický náboj môže vzduchom cestovať len ťažko. V prípade, že je vlhko sa jeho šance na potulky svetom zvyšujú. Vodná para, ktorá sa vo vzduchu nachádza, obzvlášť v extrémnom množstve pri nízkych teplotách, je narozdiel od vzduchu vodivá. Počas zimných mesiacov nemá táto elektrina kam odísť a tak sa v pare drží až kým sa nestretne s ďalším vodičom. Dôvod prečo vás zasiahne je však vaše oblečenie.

42-15236828

V lete sa v ovzduší nachádza minimum elektrického náboja. Aj v prípade, že by tu bol, nosíte prevažne ľahké a vo väčšine prípadov bavlnené oblečie. V zime, kedy sa náboj v ovzduší drží, by vám bola v bavlnenom oblečení zima. Preto svoje outfity obohacujeme o svetre, vlnu či kožuchy. Zbaviť sa tak nepríjemného elektrického náboja v tele je veľmi jednoduché. Ak ste ochotní prečkať chladnejšie počasie v ľahšom oblečení, stačí sa zbaviť svetrov a vlny.

static electricity 1

Tiež môže pomôcť kontakt s kovovými predmetmi. Elektrický náboj vybíjate častejšie a tak šoky nie sú tak silné a nepríjemné. Ak je statická elektrina príliš intenzívna, zvážte aj to, že si domov zadovážite zvlhčovač vzduchu. V skutočnosti sa však nemáte čoho obávať a najefektívnejší spôsob ako sa statickej elektriny zbaviť, je jednoducho počkať na teplejšie počasie.

Pozri aj: V roku 2050 bude človek nesmrteľný. Podľa známeho futurológa sa k tomu dopracujeme takýmto spôsobom

iflscience.com
Uložiť článok

Najnovšie články