Foto: Instagram (vintage_sports_threads, allrounder_2020)

Tento velikán bol známy nie len svojou fyzickou ale i duševnou veľkosťou.

Umrel vo veku 47 rokov na Virgínskej univerzite medicíny, predtým sa však dočkal slávy, ktorú si právom zaslúžil. Nie len, že jeho výška dosahovala 231 centrimertov, no rovnako aj jeho srdce malo nadštandardné rozmery. Samozrejme to hovoríme len metaforicky. Manute sa basketbalovej lopty nedotkol až do svojho neskorého tínedžerského veku. V jeho domovskom sudánskom kmeni si ho všimol americký tréner, vďaka ktorému Manute mohol ukázať svoju unikátnosť celému svetu.

Okrem toho, že bol tento hráč známy svojim veľmi exotickým pôvodom, preslávil ho aj život, ktorý žil v Spojených štátoch. Často sa zúčastňoval protestov vo Washingtone pred budovou kongresu, aby upriamil pozornosť na občiansku vojnu v jeho krajine, počas ktorej sa o moc škriepili moslimovia s kresťanmi. Manute sa narodil do sudánskeho kmeňa Dinka, keď dorazil do Ameriky a v roku 1985 sa pridal k družstvu Washington Bullets. Po anglicky nedokázal poskladať jedinú súvislú vetu.

Manute Bol and John Zogby in Rochester

Napriek tomu všetkým vytrel zrak a to nie len svojim úspechom na ihrisku. Zaujímavosťou je, že Manute nebol až tak dobrým hráčom, no jeho výška mu vytvárala veľkú výhodu oproti iným hráčom. Manute ovládal niekoľkom jazykov, ktoré zahŕňali aj arabčinu. Ani jedným z nich však nedokázal pýtať či čítať. V Sudáne sa poriadneho vzdelania nedočkal a keď dorazil do Ameriky, až do veku 20 rokov nedokázal viesť konverzáciu v anglickom jazyku.

Napriek tomu, že mal veľkú jazykovú bariéru, bol známy pre svoje hlášky medzi ktoré patrila aj veta: „Didn’t the other guys tell you? Nobody dunks on Manute B-O-L!“ V slovenskom preklade samozrejme táto hláška nemá taký drive, no vznikla tesne potom, ako vyblokoval jedného z protihráčov a do slovenčiny by sme ju mohli preložiť v znení: „Ostatní chlapci ti to nepovedali? Nikto neskóruje cez Manuta Bola!“ Svoje priezvisko pri tom hláskoval. Angličtinu  tak síce v malíčku ešte nemal, no už v nej dokázal obhájiť svoj talent, ego aj bojového ducha.

Manute & Mugsy

Ku kurióznym situáciám patrí napríklad to, že za svoju manželku zaplatil osemdesiatimi kravami. I keď sa to v našom svete môže zdať ako niečo príšerné a nepochopiteľné, je nutné porozumieť tomu, že v spoločnosti afrických kmeňov platia celkom iné morálne pravidlá i tradície. Ako sme už zmienili, Manute mal veľké srdce. V NBA jeho najvyšší plat dosahoval 1,5 milióna dolárov. Vzhľadom k jeho pôvodu, však nevnímal hodnotu peňazí tak povrchne, ako sme na to zvyknutí v modernom svete.

V roku 1998 venoval 3,5 milióna skupine rebelov, ktorú viedol kmeň Dinka v sudánskej občianskej vojne. Po tomto akte však prišiel o peniaze v podnikoch, do ktorých investoval a bol nútený predať svoje domy aj so zariadením. Jeho manželka sa s ním rozviedla a aj s ich štyrmi deťmi sa presťahovala do New Jersey. Manute odišiel späť do Sudánu, no kvôli svojmu krachu sa musel zúčastňovať rôznych trápnych televíznych šou, aby tak získal nejaký majetok. Peniaze, ktoré nadobudol však opäť investoval do ľudí v núdzi.

Manute Bol

Box celebrít ho tak síce zosmiešnil, no nerobil to za vidinou zisku, ale v túžbe pomôcť. V roku 2006 prehlásil, že nepracuje pre peniaze. „Pracujem pre záchranu ľudí. Vždy môžem zarobiť viac peňazí, no nemôžem získať späť tých, ktorí tu už nie sú.“ Aj napriek šľachteným činom, bol Manute po podpore od istého politika zo svojej krajiny vykázaný ,a tak zostal žiť v Spojených štátoch ako náboženský utečenec. Preukázal veľké srdce a za to stal obeťou niečoho konfliktu. To naozaj nie je priaznivý koniec pre tak čistú dušu.

Manute zostal žiť v štáte Connecticut, kde zaňho nájom platila katolícka charita. Dva roky na to však utrpel ťažké zranenia pri jazde taxíkom, počas ktorej sa dostal do škaredej nehody. Vodič auta bol na mieste mŕtvy a basketbalista sa zotavil zo zlomeniny krčnej kosti a kómy v nemocnici v Kansaskom meste Olathe. Na tomto mieste prežil aj posledné dva roky svojho života. Pred smrťou bol hospitalizovaný, pretože trpel zdravotnými problémami, ktoré zahŕňali silné bolesti kĺbov. Kvôli tomu nebol schopný jesť po dobu 11 dní.

S americkým ľudom som si užil. Dúfam, že si ma zapamätáte, ako dobrého chlapa, ktorý hral tvrdo. Nebol som Michael Jordan, no bol som niekto menom Manute Bol,“ povedal v roku 2001 pre Sports Illustrated.

Pozri aj: Chyť ma, ak to dokážeš po uzbecky. Spoznajte zápasníka, ktorý prišiel o olympijskú medailu už druhýkrát po sebe

washingtonpost.com
Uložiť článok

Najnovšie články