Foto: ISS/NASA

Pripomeňte si rok 2019 na 25 fotografiách.

Jedna fotografia dokáže niekedy povedať viac, ako samotné slová. Za jeden rok sa toho udeje priveľa na to, aby sme si ešte na konci roka dokázali spomenúť na všetky dôležité, zaujímavé či výnimočné udalosti. Niektoré samozrejme ostávajú v pamäti dlho a akokoľvek veľmi chceme, zabudnúť na ne nemožno. Zaspomínajte si na rok 2019 spolu s nami. 

Vybrali sme 25 fotografií. Zábery z udalostí, ktoré definovali nasledujúce mesiace u nás aj v zahraničí. Fotografie z miest, na ktoré sa sústreďovala naša pozornosť, zábery ľudí, o ktorých sme v poslednom roku hovorili a snímky, ktoré obleteli ako Slovensko, tak aj celú planétu. Zoradené sú v chronologickom poradí.

Odvrátená strana Mesiaca, foto: Archív TASR (China National Space Administration/Xinhua News Agency via AP)

Ešte počas prvých januárových dní svet vôbec po prvýkrát uvidel, ako to vyzerá na odvrátenej strane Mesiaca. O fotografie sa postarala čínska sonda Čchang-e 4, ktorej sa podobný kúsok podaril vôbec ako prvej v histórii vesmírneho výskumu.

Petra Vlhová po víťazstve vo švédskom ARE, foto: Archív TASR/Martin Baumann

Petre Vlhovej sa vo februári podaril obrovský úspech. Víťazstvo a titul majsterky svet v obrovskom slalome bol historickým momentom ako pre Športovkyňu roka 2019 tak aj pre celé slovenské športové lyžovanie.

Páchateľ útoku z Nového Zélandu, foto: Archiv TASR/AP

V polovici marca otriasol nielen Novým Zélandom teroristický útok na mešitu v meste Christchurch, pri ktorom prišlo o život 51 ľudí, ďalších 50 utrpelo zranenia. Páchateľ svoj plánovaný útok naživo vysielal na internete.

Protesty v Hong Kongu v októbri 2019, foto: Archív TASR/AP

Rok protestov. Aj tak mnohí definujú uplynulých 12 mesiacov. Medzi najvýraznejšie masové protesty patria tie v Hong Kongu a trvajú prakticky dodnes. Sprevádzajú ich aj výtržnosti a pravidelné tvrdé zásahy polície.

Prvá fotografia čiernej diery, foto: Archív TASR/AP,

Obrovský deň vo vesmírnom výskume. Medzinárodný tím vedcov zverejnil v apríli tohto roku vôbec prvú fotografiu čiernej diery, ktorá vznikla v rámci projektu Event Horizon Telescope.

Požiar Notre Dame, foto: Archív TASR/AP

Jedna z najikonickejších pamiatok a historických stavieb v Paríži sa v polovici apríla ocitla v plameňoch. Požiar sa síce nakoniec podarilo uhasiť, katedrála však ostala rozsiahlo poškodená. Na pomoc sa spájali ľudia z celého sveta.

Útoky na Sri Lanke, foto: Archív TASR/AP

Séria teroristických útokov na Srí Lanke počas Veľkonočnej nedele patrí k celosvetovo najtragickejším udalostiam tohto roku. Pri útokoch zahynulo viac ako 250 ľudí, 500 ďalších bolo zranených.

Princ Harry, vojvodkyňa Meghan a ich syn Archie, foto: Archív TASR/AP

Svet sa v roku 2019 pozeral aj na Britskú kráľovskú rodinu. Princovi Harrymu a vojvodkyni Meghan sa totiž v máji narodil syn Archie, ktorý je 7. následníkom trónu.

Záber z poslednej epizódy Game of Thrones, foto: MovieStillDB

V máji 2019 sa nehovorilo takmer o ničom inom. Prišlo veľké finále, záver jedného z najobľúbenejších a najsledovanejších seriálov tohto storočia. Posledná epizóda 8. série Game of Thrones priniesla aj mnoho negatívnych emócií, v seriálovom svete však napriek tomu patrila k vrcholom celého roku.

Rada turistov na Mount Evereste v máji 2019, foto: SITA

V máji obletela svet fotografia zástupu horolezcov čakajúcich na výstup na najvyššiu horu sveta. Nepál vydal tento rok rekordný počet povolení na výstup, dôsledkom čoho boli vznikali v nebezpečnej zóne smrti „zápchy“, ktoré neraz končili tragicky.

Fínski hokejisti po víťazstve na MS v hokeji, Foto: Archív TASR

Radovali sa Fíni, Slovákom ostali len slzy pre plač. Ak si už nespomínate, Majstrovstvá sveta v hokeji sa tentokrát konali na Slovensku, Slováci na nich však nezažiarili. Nedarilo sa ani juniorom, ktorí sa prepadli z elitnej skupiny.

Inaugurácia prezidentky, foto: Archív TASR

Na priloženej fotografii Zuzana Čaputová strieda v prezidentskom paláci Andreja Kisku. Slovensko má konečne prezidentku a hanbiť sa za svoju voľbu vôbec nemusí, práve naopak. Pôsobenie Zuzany Čaputovej v úrade za tých pár mesiacov už niekoľkokrát vyzdvihovali aj zahraničné médiá.

Foto: ISS/NASA

Parádny fotografický kúsok sa podaril astronautom z ISS, keď zachytili výbuch sopky Raikoke v Ochotskom mori. Sopečné aerosoly sa po výbuchu v druhej polovici júna neskôr dostali aj nad Slovensko, vďaka čomu sme v septembri mohli pozorovať mimoriadne farebné západy slnka.

Donald Trump a Kim Čong-un na hranici Severnej a Južnej Kórey, foto: Archív TASR/AP

Svet v roku 2019 pozorne sledoval aj stretnutia týchto dvoch politických lídrov. A síce sa v konečnom dôsledku veľa nezmenilo, Donald Trump sa stal koncom júna vôbec prvým americkým prezidentom, ktorý prekročil demilitarizovanú zónu medzi Severnou a Južnou Kóreou.

Topenie ľadu v Grónsku, foto: Archív TASR/AP

Fotografia, ktorá sa stala symbolom dramatickej premeny Grónska v dôsledku klimatickej zmeny. Tento rok sa na najväčšom ostrove sveta v priebehu jediného mesiaca roztopilo takmer 200 miliónov ton ľadu. Je to však len jedna z mnohých správ o tom, ako prehrávame boj o klimatickú budúcnosť.

Zatmenie Slnka v Čile, foto: Archív TASR/AP

Na začiatku júla mohli obyvatelia Južnej Ameriky pozorovať jedinečné úplné zatmenie Slnka. Išlo o jednu z najväčších astronomických udalostí tohto roka.

Čiastočné zatmenie Mesiaca v Bratislave, foto: Archív TASR

O niečo menšiu pozornosť si o pár dní vyslúžilo čiastočné zatmenie Mesiaca. Tento jav však už bol pozorovateľný aj z našich zemepisných šírok, čo mu v tomto prípade pridáva na celkovej atraktivite.

Požiare v Amazónii, foto: SITA

Svet prežil rok v plameňoch. Horelo za polárnym kruhom, v Grónsku, na Sibíri, na Aljaške, v Afrike, stále horí v Austrálii, no obrovskú pozornosť si vyžiadali požiare v najväčšom dažďovom pralese našej planéty. Ako iné, aj tieto boli bezprecedentné.

Tlačová konferencia Kuzminovej, foto: Archív TASR

Skončila sa jedna veľká a pre Slovensko mimoriadne úspešná kapitola. Anastasia Kuzminová sa na začiatku októbra rozhodla ukončiť svoju profesionálnu športovú kariéru. V histórii samostatného Slovenska je bezkonkurenčne najúspešnejšou slovenskou športovkyňou.

Rozlúčka s Karlom Gottom, foto: Archív TASR/AP

Česko a Slovensko sa na začiatku októbra ponorilo do hlbokého smútku. Opustila nás hudobná legenda, spevák s mnohými rekordmi, ktoré viac zrejme nikto neprekoná. Rozlúčiť sa s ním v Prahe prišli tisícky ľudí.

Nehoda pri Nitre, foto: Archív TASR

Záver roka bol pre Slovensko mimoriadne tragický. Začalo to 13. novembrom a vážnou dopravnou nehodou autobusu, pri ktorej prišlo o život 12 ľudí. V histórii našej krajiny išlo o jednu z najtragickejších dopravných nehôd vôbec.

Austrálske mesto Sydney zahalené v smogu z požiarov, foto: Archív TASR/AP

Austrália prežíva peklo a to takmer doslova. Rekordné teploty sa o mediálnu pozornosť bijú s rekordným obdobím požiarov. Tie sú pre suché austrálske letá bežné, tentokrát sa však (opäť) vymykajú kontrole. Situácia v krajine je kritická, do mimoriadne znečisteného ovzdušia sa ponorila aj metropola Sydney.

Výbuch v Prešove, foto: Archív TASR

Udalosť, na ktorú bude Slovensko spomínať ešte dlhé roky. Výbuch plynu v bytovom dome v Prešove pripravil o život 8 ľudí, všetkých ďalších obyvateľov bytovky o svoje domovy. Panelák museli pre rozsiahle poškodenie zbúrať.

Titulka magazínu TIME, foto: Archív TASR/AP

Greta Thunberg ako Osobnosť roka 2019 podľa amerického magazínu TIME. Mladá švédska aktivistka sa ňou nestala náhodou. Podarilo sa jej to, o čo sa vedci pokúšali desaťročia. Pozornosť sveta upriamila na hrozbu klimatickej zmeny, ktorej, či chceme alebo nie, musíme v najbližších desaťročiach čeliť.

Marián Kočner obvinený z vraždy, foto: Archív TASR

Záver roka priniesol aj jednu z najväčších domácich udalostí tohto roku a to predbežné pojednávanie prípadu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Prišli všetci, vrah, vodič, volavka, sprostredkovateľ aj objednávateľ v osobe Mariána Kočnera. Proces, na ktorý sme tak dlho čakali sa stal skutočnosťou, na jeho vyvrcholenie si však budeme musieť počkať do ďalšieho roka.

Uložiť článok

Najnovšie články