posibl.com

Taliansko sa čoskoro stane druhou európskou krajinou, ktorá sa rozhodla rázne riešiť problém s vyhadzovaním prebytočného jedla. Formou zníženia poplatkov za likvidáciu odpadu chce motivovať supermarkety, aby tovar, ktorý je síce v poriadku, no už ho nemôžu predávať nekončil na skládkach, ale v bruchu chudobných ľudí.

Je pravdepodobné, že Taliansko sa stane druhou európskou krajinou, v ktorej bude pre supermarkety výhodnejšie darovať potraviny tesne po skončení doby trvanlivosti, ktoré by inak skončili v odpade. Podobný zákon, aký je teraz v návrhu v Taliansku, bol vo februári prijatý aj vo Francúzsku. 

Taliansky návrh zákona má silnú podporu naprieč celým politickým spektrom, a tak sa predpokladá, že bez problémov prejde hlasovaním v dolnej komore talianskeho parlamentu. Potom zákon bude posunutý do senátu, kde sa takisto očakáva jeho schválenie.

Podstatou zákona sú daňové úľavy a zníženie poplatkov za odvoz a spracovanie odpadov pre obchody, ktoré sa rozhodnú potraviny namiesto vyhodenia radšej darovať. Tu môžeme vidieť zásadný rozdiel medzi francúzskym a talianskym zákonom. V Taliansku za takéto správanie získa obchod úľavy, vo Francúzsku zase naopak hrozia pokuty za vyhadzovanie jedla.

independent.co.uk
independent.co.uk

Cieľom zákona je znížiť vyhadzovanie potravín, ktorých hodnota sa v Taliansku odhaduje až na 12 miliárd eur ročne. Zákon takisto upravuje podmienky narábania s potravinami, ktorým uplynul dátum minimálnej trvanlivosti, teda potravín, ktoré by mali byť ešte obdobie niekoľkých týždňov ba aj mesiacov pri správnom zaobchádzaní bezpečné a požívateľné.

Taliansky minister poľnohospodárstva situáciu okomentoval takto: „Chceme vytvoriť zákon, ktorý bude obchody a supermarkety motivovať k tomu, aby namiesto vyhadzovania tovar radšej darovali. Už v súčasnej dobe sa nám podarilo docieliť to, že obchody takto zhodnotia až 550 miliónov ton prebytočného jedla. Novým zákonom dúfame, že toto číslo porastie až na 1 miliardu ton potravín ročne.“

Aj za súčasných podmienok je možné v Taliansku potraviny, ktorým skončila doba minimálnej trvanlivosti, darovať. Avšak je nutné túto skutočnosť vopred nahlásiť a prekonávať niekoľko administratívnych bariér. Nový zákon by mal tieto bariéry odstrániť a motivovať obchodníkov k darovaniu potravín charitám. Čím väčší objem jedla darujú, tým budú mať vyššie úľavy od poplatkov.

wikimedia.org
wikimedia.org

Šetrenie potravinami zažíva momentálne boom. Krajiny sa snažia čo najviac znížiť produkciu takýchto odpadov a zabezpečiť rovnomerné rozdelenie jedla, ktoré by inak skončilo v odpade.

Francúzsky politik Arash Derambarsh, ktorý sa snaží pretlačiť zámer o nevyhadazovaní dobrých potravín do koša aj do legislatívy Európskej Únie, situáciu zhodnotil takto:

„Celá problematika je v podstate veľmi jednoduchá – máme dobré jedlo, ktoré vyhadzujeme a na druhej strane máme ľudí, ktorí sú hladní. „

Okrem Francúzska, ktoré sa zameralo na pokuty za vyhadzovanie a Talianska, ktoré stavilo na daňové úľavy, sa pre pomyseľnú tretiu možnosť rozhodlo aj Dánsko. To vytvorilo supermarket, ktorý takéto potraviny zhromažďuje, a potom ich predáva za zlomok ich pôvodnej ceny.

Veľmi sa nám páčia takéto návrhy, keďže je skutočne smutné, ak dobré potraviny končia v odpade a zároveň tu sú ľudia, ktorí sú hladní, no nemôžu si dovoliť potraviny zaobstarať. Preto dúfame a pevne veríme, že čoskoro podobné legislatívne návrhy prídu aj na Slovensko.

interez.sk (Matej Mensatoris), independent.co.uk
Uložiť článok

Najnovšie články