Mrkva vám zlepší zrak. Plávanie po jedle spôsobuje kŕče. Denne musíte vypiť aspoň 8 pohárov vody denne. Biopotraviny sú výživnejšie a bez pesticídov. Nie, nie a ešte raz nie. Ktorým ďalším mýtom ste doteraz verili?

Podobný článok o mýtoch o ľudskom tele sme vám priniesli nedávno a dozviete sa v ňom napríklad aj to, či alkohol zabíja mozgové bunky. Mnoho ľudí sa bije do hrude za svoju pravdu. Šíria ju všade okolo seba a napokon je to vlastne aj  pochopiteľné, pretože svojej pravde aj veria. Vedci však vyvrátili niektoré mýty o zdraví a je len a len na nás, čomu teda budeme veriť. Nemusíte za každú cenu veriť všetkému, čo niekto povie. Dokonca ani tomu, čo je v tomto článku. Dôležité je použiť starý dobrý zdravý rozum a na veľa vecí prídete úplne jednoducho aj sami.

Biopotraviny sú výživnejšie a navyše bez pesticídov

mytyozdravi1
flickr.com

Poľnohospodári, ktorí pestujú bioprodukty, majú povolené používať chemické látky, ktoré sú prírodného pôvodu. V niektorých prípadoch sú ešte horšie pre životné prostredie než ich syntetické náprotivky. Hladiny pesticídov však na oboch, aj organických, aj neekologických potravinách, sú tak nízke, že nie je potrebné sa obávať. Jesť biopotraviny vám nepomôže zvýšiť nutričné hodnoty, pretože sú rovnaké ako pri obyčajných potravinách. Ak neveríte, existuje presne 98 727 štúdií, ktorými sa môžete prelúskať.

Zjesť jedlo, ktoré bolo na Zemi menej ako 5 sekúnd, je absolútne bezpečné

mytyozdravi2
iflscience.com

Nie je snáď horší pocit, ako keď chcete niečo veľmi chutné zjesť, no spadne vám to na zem. Ak to však zdvihnete do 5 sekúnd, je to v poriadku, však? 5-sekundové pravidlo je v skutočnosti výmysel. Baktérie dokážu danú potravinu kontaminovať už v priebehu niekoľkých milisekúnd. Vlhké potraviny navyše „prilákajú“ viac baktérií ako suché a neexistuje žiadna bezpečná doba, kedy ešte padnuté jedlo môžeme zjesť.

Z čokolády vzniká akné

mytyozdravi3
food.ndtv.com

Toto mi moja mama opakovala celé moje detstvo a konečne mám na ňu páku. Je to mýtus. Počas experimentu, účastníci rozdelení na dve skupiny, jedli po dobu jedného mesiaca čokoládové produkty. Jedna skupina jedla výlučne čokoládovo-čokoládové čokolády a druhá jedla „falošné“ čokoládové tyčinky, ktoré okolo čokolády ani neprešli. Áno, aj také existujú, je ich plno a jete ich každý deň. Keď neskôr porovnali stav pleti oboch skupín, nenašli žiadne rozdiely. Čokoláda teda nemá vplyv na akné, milí rodičia. To, že vám chce mama nežne naznačiť, že to škodí vašej postave, je už druhá vec.

Jedno jablko denne – odoženie všetkých doktorov

mytyozdravi4
iflscience.com

Jablká sú zdrojom vitamínu C a vlákniny a obe tieto zložky sú pre zdravie veľmi dôležité. Nie je to však všetko, čo potrebujete. Ak sa do vášho tela dostanú nejaké vírusy či baktérie, jedno jablko denne s tým nič neurobí. Chrípku dostanete tak či tak a jablko vás proste nezachráni. Zmierte sa s tým.

Prírodné sladidlo, ako napríklad med, je oveľa lepšie ako klasický spracovaný cukor

mytyozdravi5
netflix.com

Je potrebné rozlišovať fruktózu a glukózu. Klasický biely cukor napríklad obsahuje 50% fruktózy a med obsahuje 40% fruktózy. Hladina cukru v prírodných produktoch a v syntetických produktoch, ako napríklad v cukríkoch, je takmer rovnaká. Med je fajn, je chutný, aj zdravý, no ak sladíte výlučne medom a vravíte si, ako zdravo žijete, tak sa treba trochu zamyslieť nad faktami a číslami. Profesor Alan Levinovitz tvrdí, že biologický účinok medu a fruktózového, glukózového, či kukuričného sirupu, je rovnaký ako pri mede. Problém ale je, že cukríky obsahujú oveľa viac cukru a kalórií na jednu porciu, ako keď si dáte do čaju za lyžicu medu.

Vaša krv zmodrie, keď nemá dostatok kyslíka

mytyozdravi6
wikimedia.org

Vaša krv nikdy nie je modrá. Keď nemá dostatok kyslíka, je tmavočervená. Modro pôsobí len preto, že ju pozorujete v žilách, a teda pod niekoľkými vrstvami tkaniva.

Človek má päť zmyslov

mytyozdravi7
devcentral.f5.com

Ak by ste náhodou nevedeli, tak zrak, čuch, chuť, sluch a dotyk sú len začiatok. Nezabúdajte na rovnováhu, vnímanie teploty a času a takisto aj na uvedomovanie si vlastného tela, vďaka čomu nevrážame do každej steny a prah bolesti.

Uložiť článok

Najnovšie články