10 úžasných faktov o káve, o ktorých ste doteraz ani len netušili

dementiaresearchfoundation.org.au
dementiaresearchfoundation.org.au
Najzaujímavejšie informácie zo sveta zvierat, z najrôznejších krajín, prírody, vesmíru. Veci, ktoré ste nevedeli o zdraví, jedle, správaní a o mnohých ďalších témach. To všetko sa vám v našich faktoch pokúšame priniesť každý deň. O čom to bude dnes?

Svet je preplnený informáciami o všetkom, čo naša rozmanitá planéta ponúka. Je toho toľko, čo nevieme, o čom sme ešte nepočuli… My sa vám pokúsime pravidelne prinášať tie najväčšie zaujímavosti a fakty na rôzne témy, aby ste mohli nepretržite spoznávať všetko okolo vás. Ste zvedaví, o čom to bude tentokrát? Dnes vám prinášame zaujímavé fakty o nápoji, ktorý pijú mnohí z nás. Áno, reč bude o káve. 

Káva je jedna z najcennejších komodít

Nikoho snáď neprekvapí, keď napíšeme, že najobchodovateľnejšou komoditou na svetových burzách je ropa. Avšak hneď na druhom mieste sa nachádza káva.

Zdravá káva

Káva je plná antioxidantov a jej pitie má na náš organizmus blahodárne účinky. Chráni pred Parkinsonovou chorobou a zvyšuje hladinu dopamínu v tele, čo nám navodzuje príjemné pocity. Aby sa ale v plnej miere prejavili všetky pozitívne účinky, treba si voliť kvalitnú zrnkovú kávu so stredným stupňom praženia a šetrnou prípravou.

Kávu objavili kozy

caferacercoffee.com.au
caferacercoffee.com.au

Etiópski pastieri kôz si údajne približne v 9. storočí všimli, že kozy sa správajú veľmi čulo a energicky po zjedení plodov kávovníka. Pastieri teda začali s kávou experimentovať a po niekoľkých storočiach vznikol prvýkrát lahodný nápoj.

Najdrahšie druhy kávy

Mnohí poznáme cibetkovú kávu, ktorá vzniká tak, že cibetka, malá kunovitá šelma, prehltne kávový bôb, ktorý potom následne vylúči vo forme trusu. Taká káva sa následne zberá a ďalej upravuje. Rovnakým spôsobom ako cibetková káva vzniká aj káva z thajských slonov a táto káva je pokladaná za najdrahšiu na svete.

Tajomstvo je v pražení

Čerstvo zozbierané a neupražené kávové zrná majú nevýraznú chuť a slabú arómu. Svoju typickú chuť káva získava až pražením, počas ktorého sa vytvárajú  rôzne aromatické oleje, ktoré káve dodávajú chuť a vôňu.

Nielen Arabica a Robusta

coreybradshaw.files.wordpress.com
coreybradshaw.files.wordpress.com

Najznámejšie odrody kávy sú Arabica a Robusta, no dnes poznáme približne 50 druhov kávovníka. Kvety kávovníka sú biele a kvitnú len niekoľko dní. Kým sa však z nich stane plod vhodný na zber, trvá to asi tri mesiace.

Webkamera vznikla kvôli káve

Prvá webkamera bola vytvorená na unverzite v Cambridge a mala za úlohu sledovať kávovar.

Káva je ovocie

Aj keď zvyčajne hovoríme o kávových zrnách, bobuliach, či dokonca niekedy o kávových fazuliach, káva je v skutočnosti ovocie.

Instantná káva

venturesafrica.com
venturesafrica.com

Káva z prášku vznikla v 50. rokoch minulého storočia. Jej výroba je pomerne zložitá. Kávový koncentrát sa strieka jemnou tryskou do vysokej oceľovej veže, do ktorej je privádzaný horúci vzduch. Tam sa voda odparí a na dno dopadá jemný kávový prášok, ktorý sa následne ďalej spracuje.

Obľúbenosť kávy

Hneď po vode sa najviac na svete vypije kávy. Odhaduje sa, že iba za jeden deň sa vypije približne 2,25 miliardy šálok kávy.

Koľko šálok kávy ste dnes vypili? 

interez.sk (Matej Mensatoris), rd.comdistractify.com



Share on Facebook156
Zobraziť viac
Komentovať (0)

NASLEDUJE